In maart 2007 heb ik een 10-daagse trip naar Alaska ondernomen. Samen met   
Harry Eggens zijn we via Minneapolis naar Anchorage gevlogen. Een vlucht van meer dan 12 uur.

Na aankomst in Anchorage zijn we met een taxi naar ons hotel gereden welke vlakbij het vliegveld ligt. Het was intussen 22.00 uur dus tijd om snel de Mcdonald's op te zoeken en vervolgens naar ons bed te gaan.

De volgende ochtend weer terug naar het vliegveld waar wij onze huurauto hebben opgepikt. Een mooie en vrij nieuwe 4x4 auto. En nu op weg naar Homer wat in zuid-Alaska ligt.

De trip naar Homer verliep vlekkeloos. Het is prima rijden in Alaska. Files kennen ze er niet en zelfs in Anchorage, wat de grootste stad is, was het niet druk. Ook het weer was prima. Erg koud (-10 graden celsius) maar ook zonnig en schone wegen. De trip duurde ca. 5 uur. Maar de tocht is prachtig met veel mooie vergezichten, bevroren baaien en besneeuwde bergen.

                             


Ons doel was het fotograferen van de bald eagle die in Alaska veel voorkomen. Alaska is ca. 58x groter dan Nederland en heeft maar 600.000 inwoners. Hiervan wonen er ca. 300.000 in Anchorage. Dit is veruit de grootste stad. De
overige mensen wonen grotendeels in kleine, vaak afgelegen, dorpjes en gehuchten.

Alaska is vooral bekend om het schitterende natuurschoon, rust en ruimte en natuurlijk de veel voorkomende wilde dieren zoals grizzlybeer, zwarte beer, bruine beer, wolven, orca's, walvissen, zeeotters en natuurlijk de bald eagle.

Zoals gezegd was de eindbestemming Homer. Dit klein dorpje in zuid-Alaska is vanuit Anchorage goed met de auto te bereiken. Dit is ook erg mooi om te doen want je kunt veel zien onderweg. Helaas was het erg koud toen wij er waren dus wandelen of een bergweg inrijden was er niet bij (vanwege het dikke pak sneeuw). Ook vliegend is Homer goed te doen. Het heeft een eigen vliegveld en Anchorage is ca. 1 uur vliegen (voor ca. 60,- enkele reis).

 

In Homer zijn veel activiteiten die men kan ondernemen. Hier vandaan kan men op zoek naar beren, walvistochten
maken, trektochten maken, vissen (zowel op zee als rivier), jagen en nog veel meer. Vooral het vissen op Heilbot is
erg bekend in Homer. Hier worden de grootste Heilbot gevangen en vissen van meer dan 100 kg zijn geen zeldzaamheid. Bovendien smaken ze uitstekend. Ook is het zalm vissen een leuke bezigheid. Enorme zalmen haalt men hier uit de rivier.
Ca. 1 uur vliegen van Homer ligt het Katmai National Park. Hier kan men op zoek naar de Grizzly beren die daar nog veel voorkomen. Deze zijn erg goed te benaderen zodat foto's goed zijn te maken. In de winter is er geen beer te vinden dus wij hebben deze tocht niet ondernomen.

zonsondergang Homer


Ons doel was de bald eagle. Homer is de enige plek ter wereld waar deze magnifieke vogels zo dichtbij te bekijken zijn.
Iedere morgen zitten er rond de 200 tot 300 vogels op het strand die allemaal wachten op
"eagle lady". Deze dame, die inmiddels de 80 gepasseerd is, voert deze vogels vanaf eind december tot half april. Dat doet ze al sinds 1977 en ze heeft nog nooit een dag gemist. Hoe koud het ook mag zijn, ze staat er altijd. En koud was het. De temperaturen lagen soms rond de -20 graden celsius en dan ook nog een harde wind.....niet echt prettig. En na ca. 1,5 uur buiten te hebben gestaan, wilde je snel naar binnen. De bald eagle is lange tijd met uitsterven bedreigd geweest maar mede door haar inspanningen, kunnen veel vogels de winter overleven en is het aantal bald eagles fors toegenomen.

Zeeotter

Wij hebben het weer gehad zoals we het wensten. De 1e paar dagen sneeuwde het wat mooie plaatjes gaf. Daarna liet de zon zich veelvuldig zien. Daardoor was het prima licht om te fotograferen en konden we in de middag, ondanks de ijzige koude, in de zon en uit de wind, heerlijk buiten zitten.
                                                                                                                                                                                                                                                                         

Na 10 dagen zat mijn trip erop. Ik moest weer naar huis maar had een hele vracht aan mooie foto's bij. Harry bleef nog een week. Ook hij heeft prachtige foto's gemaakt welke u kunt bekijken door naar zijn site te gaan. Een link vindt u onder links.

Voor meer, door mij gemaakte, foto's van de bald eagle klik hier.

 

Beginpagina