Blonde ruiter, Tryngites subruficollis / Buff-breasted sandpiper

Texel, september 2006


 

Juveniel



De blonde ruiter is een kleine vogel ter grootte van een bonte strandloper. 

Het broedgebied ligt in Noord-Amerika in de arctische gebieden (Alaska en Canada) en Noord-Oost SiberiŽ. De mannetjes proberen de vrouwtjes te verleiden door de witte onderkant van de vleugel te laten zien. Hiervoor wordt de vleugel hoog de lucht ingestoken.

In de jaren 1890-1900 waren er enkele miljoenen blonde ruiters totdat ze rond 1920 bijna waren uitgestorven door de jacht. De vogel heeft zich nooit meer hersteld want de huidige wereldpopulatie bedraagt ca. 15.000 vogels. Het is erg moeilijk om de populatie te schatten want de vogel is niet trouw aan zijn broedgebied en overwinteringgebied. Uit data van het "U.S. Shorebird Conservation Plan" blijkt dat het aantal vogels verder afneemt. De oorzaken moeten vooral gevonden worden in verlies van broedgebieden en milieuvervuiling. De blonde ruiter overwintert in Zuid-Amerika, met name in ArgentiniŽ. 

De vogel is in Nederland een zeer zeldzame dwaalgast.