Boomklever, Sitta europaea / European nuthatch

Noord-Brabant, december 2015


Adult


Grote luide uithalen kent de zang van de Boomklever: "tuuiet-thuuiet-thuuiet". Vaak meerdere keren achter elkaar. Ook geluiden als een steentje over het ijs kan dit vogeltje produceren. De zang is voornamelijk in het vroege voorjaar te horen. Daarna wordt hij stil.

Sommigen verwarren Boomklevers wel eens met Boomkruipers. De laatste komen in een toch wat andere biotoop voor en zijn onopvallend bruin gestreept en kruipen liefst tegen boomstammen met een ruwe schors (zoals Acacia en Berk) en ze gaan altijd van onderen naar boven. Boomklevers zijn echter mooi gekleurde, spechtachtige vogels die zowel van boven naar beneden als van onderen naar boven kunnen klimmen.

Ze worden ook steeds vaker in parken en zelfs in villatuinen met wat ouder geboomte (vooral Beuken) in de buurt gezien. 's Winters komen ze zonnepitten of hazelnoten van de voertafels wegpikken om die op veilig afstand open te hakken.

Ze nestelen in allerlei boomholten of -gaten, maar soms in nestkastjes. Boomklevers hebben de bijzondere gewoonte om te grote nestingangen vrijwel dicht te metselen met vochtige aarde. Eekhoorns en andere rovers zoals marterachtigen kunnen dan niet naar binnen. Het zijn standvogels en ze zijn er dus het gehele jaar. Zelfs in strenge winters worden nauwelijks zwerfneigingen getoond.

Na een herfst met veel beukennootjes en weinig sneeuw in de winter kunnen ze in verscheidene gebieden flink in aantal toenemen als de winterverliezen matig zijn gebleven.

Aantal broedparen in Nederland: 20.000 broedparen (2000)


 
Noord-Brabant, december 2015


Overijssel, juli 2012