Boomkruiper, Certhia brachydactyla / Short-toed Treecreeper

Noord-Brabant, mei 2016


Adult



Een hoog en scherp geluid maakt de Boomkruiper. Het is niet erg luid maar wel duidelijk te horen. De klank is een scherp en snel "tjie-tjie-tjieeet". Soms bestaat deze kreet uit drie klanken. Soms uit meer. Praktisch altijd eindigend in een langere kreet.

Kleiner dan een mus. De Boomkruiper heeft wel wat muis-achtigs als hij over de stam van een dikke boom naar boven 'kruipt'. In tegenstelling tot de Boomklever gaat de Boomkruiper nooit op een stam naar beneden. Altijd omhoog. Komt voor in parkachtige gebieden met oude bomen en rijk opgaand loofbos; ook in steden bij hoge bomen

Niet bedreigd. Het aantal neemt langzaam toe naarmate de bomen in Nederland aan het verouderen zijn.

Aantal broedparen in Nederland: 100.000 broedparen (2000)