Bosuil, Strix Aluco / Eurasian Tawny Owl

Noord-Brabant, april 2014


Adult


De Bosuil is bijna de grootste uil in Nederland (alleen de Oehoe is groter). Het vrouwtje is iets groter dan het mannetje.

De bosuil heeft een bruin verenkleed met witte vlekken en strepen. Met name een rij witte vlekken op de schouder is opvallend. De bosuil is een gedrongen uil met een grote ronde kop die goed van andere uilen te onderscheiden is door de donkere ogen. Het voedsel bestaat voornamelijk uit muizen, maar ook andere kleine zoogdieren en vogels worden gegeten. De bosuil jaagt vrijwel alleen in de schemering en 's nachts, overdag houdt de vogel zich schuil in de top van een boom. De zang is goed te herkennen. In West-Europa de meest voorkomende uilensoort.

Het nest wordt oorspronkelijk alleen in loofbossen gebouwd, maar tegenwoordig broedt de vogel ook in parken en tuinen midden in de stad. In de broedperiode reageert de bosuil vaak erg agressief op iedere verstoring van het nest.

Aantal broedparen in Nederland: 4.500-5.500 broedparen (2000)

(bron tekst: www.vogelvisie.nl)



Jonge bosuil, mei 2015


Wageningen, februari 2015

 


Noord Brabant, januari 2014