Braamsluiper, Sylvia Curruca / The Lesser Whitethroat

Texel, mei 2015


Adult



De braamsluiper is, zoals de naam wellicht al doet vermoeden, een vogel die meestal onopgemerkt blijft. Zo zingt de soort vooral de weken rond koninginnedag uitgebreid, maar is hij de rest van het jaar bijzonder zwijgzaam. Erg bontgekleurd is de braamsluiper ook niet, maar toch heeft de braamsluiper een bijzonderheid; slechts weinig vogelsoorten hebben zo'n witte hals als de braamsluiper. Dat en de uitbundige zang maken de braamsluiper niet zo moeilijk te herkennen voor wie er een meent te ontwaren in het struikgewas. De Engelse naam is er bovendien aan ontleend. Let bij een mogelijke braamsluiper-ontmoeting op of er bomen in de buurt zijn; braamsluipers verblijven slechts zelden in boomloze gebieden.

Braamsluipers zijn in Europa aan te treffen van Midden-Frankrijk tot in zuidelijk Fenno-ScandinaviŽ en in een zeer uitgestrekt gebied van Engeland, via Nederland, tot in MongoliŽ en China.

Het nest van de braamsluiper wordt gemaakt in een dichte en bij voorkeur stekelige struik, zoals een meidoorn. Deze omgeving gebruikt de braamsluiper ook om naar voedsel te zoeken; sluipend door het braamstruweel verzameld deze vogel insecten, rupsen en spinnetjes.

Niet bedreigd.



Texel, mei 2006


Texel, mei 2006