Brilduiker, Bucephala clangula / Common Goldeneye

Oostvaardersplassen, december 2007


Adult mannetje


De Brilduiker broedt vooral op zoet water in ScandinaviŽ en Rusland. Daarnaast broeden ook kleine aantallen in Schotland, Midden-Europa en Oost-Europa. Buiten het broedseizoen komt de brilduiker ook op zout water voor en kan dan vanaf oktober ook voor de Nederlandse kust gezien worden. In de winter kunnen groepjes brilduikers gezien worden die voedsel zoeken. Dit doen ze door onder te duiken en de bodem af te zoeken naar kreeftachtigen en schelpdieren. In april trekken de meeste brilduikers weer naar het noorden.

Het aantal broedparen in heel Nederland werd in 1996 geschat op vijf tot tien paren..



Adult vrouwtje


Al vroeg in het jaar beginnen de mannetjes te baltsen


Al vroeg in het jaar beginnen de mannetjes te baltsen


Een paartje