Bruine boszanger, Phylloscopus fuscatus / Dusky Warbler

Friesland, november 2015



Bruine Boszangers zijn zangvogels, die broeden in het oosten van SiberiŽ, westelijk tot aan de rivier de Ob. De soort overwintert in het oosten van India en het zuidoosten van AziŽ.

In West-Europa is Bruine Boszanger een zeldzame maar regelmatige herfstgast. In Nederland werd deze soort voor het eerst vastgesteld als dwaalgast in 1978 (ringvangst). De laatste 30 jaren is de soort vervolgens vrijwel jaarlijks waargenomen en vaak waren er meerdere gevallen per jaar, of zelfs kleine influxen, zoals in 1987 en in 2003.