Bruinkopmees, Poecile Cinctus / Siberian Tit

Finland, maart 2015


 


De Bruinkopmees is ongeveer 13 centimeter en lijkt op de matkop. De Bruinkopmees is een standvogel in de noordelijke wouden. De
bovendelen en de kap zijn zwart met een aparte bruine zweem. Een grote zwarte bef omringt de witte wangen. De witte onderdelen worden gemarkeerd door heldere roestbruine flanken.

Standvogel van SkandinaviŽ tot aan de Beringstraat en verder in West-Alaska. In Europa broedt hij in de hogere bergen van Zuid-Noorwegen en van Centraal-Noorwegen door Zweden tot Finland en Noord-Rusland.