Giervalk, Falco rusticolus / Gyr falcon

Zeeland, februari 2012



De Giervalk is een vogel uit de familie van valken (Falconidae). Een volwassen exemplaar is circa 55 centimeter groot. Kenmerkend is dat het wijfje groter is dan het mannetje. Het dier bewoont woest bergland, rotsige zeekusten en bosranden. Broeden doen ze op rotsranden. Het voedsel van de giervalk bestaat uit grote vogels, zoals sneeuwhoenders, watervogels als eenden en dergelijke. Het jaaggedrag van de giervalk is gelijk aan dat van de slechtvalk, maar ze zijn minder snel. Het uiterlijk van de dieren is eveneens gelijk aan dat van de slechtvalk, maar ze zijn grijs (zelden wit) aan de boven- en onderzijde en hebben geen baardstreep.

Giervalken komen in Europa alleen in het noorden van ScandinaviŽ en IJsland voor. Komt buiten Europa ook voor in het hele gebied rond de Noordpool van Rusland tot Canada, Alaska en Groenland.