Grauwe gors, Emberiza calandra / Corn Bunting

Duitsland, mei 2009


Adult



De grauwe gors heeft een grijsbruin verenkleed met een donkere tekening. De onderzijde is lichter van kleur en bedekt met fijnere strepen dan de bovenzijde. Door het onopvallende verenkleed is de grauwe gors het beste te herkennen aan de zang. De zang begint met een aantal korte tonen en gaat dan over in een snelle opeenvolging van nog kortere tonen met een variabele toonhoogte.

Het nest van de grauwe gors bevindt zich meestal op de grond, maar wordt soms ook in een lage struik gebouwd. De vogel geeft de voorkeur aan kleinschalige landbouwgebieden met voldoende beschutting. Tegenwoordig broedt de grauwe gors op een enkele uitzondering na in Nederland alleen nog in Limburg en Zeeuws-Vlaanderen.

Aantal broedparen : 50-100 (1998-2000) 

(bron tekst: www.vogelvisie.nl)



Duitsland, mei 2009


Duitsland, mei 2009


Spanje, april 2008