Grote Grijze Snip, Limnodromus Scolopaceus / Long-billed Dowitcher

Nederland, mei 2022

    Adult


Een Grote Grijze Snip is qua bouw, beweging en in het roestoranje zomerkleed een mix van een Watersnip en een Rosse Grutto. Hij heeft een grijsgroene, tamelijk lange snavel, die aan het eind iets naar beneden gebogen is. De poten zijn geelgroen. Net als bij de Rosse Grutto is de staart zwart-wit gebandeerd. In winterkleed is een Grote Grijze Snip grijs.

Grote Grijze Snippen broeden in Noordoost-SiberiŽ, Noordwest-Alaska en Noordwestelijk Canada. Ze broeden in de natte tundra; het nest ligt op de grond, meestal vlakbij water. Voor voedsel boren ze met de lange snavel in de modder op zoek wormen, kreeftachtigen en weekdieren. Ze eten ook insecten.

Na het broedseizoen trekken Grote Grijze Snippen naar zuidelijk Noord-Amerika en Midden-Amerika om te overwinteren. Dan dwalen wel eens enkele vogels af naar West-Europa. Met enige regelmaat, maar niet jaarlijks belanden er een paar in Nederland. Zo waren er in 2016 twee gevallen en in 2017 vier. Alle waarnemingen moeten door de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA) worden goedgekeurd voor erkenning (bron: DUTCHBIRDING)