Grote zee-eend, Melanitta fusca / Velvet Scoter

Cuijk, december 2007

    


juveniel vrouwtje



De grote zee-eend is een grote, donkere eend, die vooral in de vlucht goed herkenbaar is aan de witte vleugelspiegels. Zwemmend zijn deze vleugelspiegels meestal niet zichtbaar, zodat de vogel dan te verwarren is met de iets kleinere zwarte zee-eend. De grote zee-eend is ook te herkennen aan het witte vlekje dat zich onder het oog bevindt. Het mannetje heeft een grotendeels oranje snavel, terwijl deze bij het vrouwtje geheel zwart is.

Grote zee-eenden broeden langs de kusten van Noord-Europa, maar ook op meren verder landinwaarts. De meeste vogels trekken in de winter naar de kusten van de Oost- en Noordzee, maar sommige vogels overwinteren in het binnenland op één van de grotere Europese meren. Een redelijk groot aantal grote zee-eenden komen als doortrekker door Nederland, terwijl ook een aantal vogels hier de winter doorbrengt.

Geen broedparen in Nederland.

(bron tekst: www.vogelvisie.nl)