IJsgors, Calcarius lapponicus / Lapland longspur 

Noord-Holland, oktober 2010


Winterkleed


De Europese ijsgorzen broeden in de toendragebieden van ScandinaviŽ en Rusland. Het mannetje maakt op de grond een nest, dat aan de binnenkant bekleed wordt met zachte veren. In zomerkleed is het mannetje duidelijk te herkennen door de prachtige kleuren. In winterkleed zijn ze minder opvallend en lijken dan op een rietgors.

De meeste ijsgorzen overwinteren in zuid-Rusland maar een klein aantal trekt naar de Noordzee kust.



Noord-Holland, september 2008


Noord-Holland, september 2008


Noord-Holland, september 2008


Noord-Holland, september 2008