Kanoet, Calidris canutus / Knot

Texel, mei 2011


Adult zomerkleed



De Kanoetstrandloper is de grootste van de strandlopers.

Ze zoeken hun voedsel, dat vooral uit tweekleppige schelpdieren bestaat, met voorovergebogen kop en neerwaarts gerichte snavel, waarvan de punt vlak boven het slik wordt gehouden. Ze bewegen zich meestal langzaam voort met minutieus trillende en peurende prikbewegingen en boringen. Ook wadslakjes en wormen worden op de tast gezocht. Door dit gedrag maken ze een minder bedrijvige indruk dan de kleinere strandlopersoorten.

Het broedgebied bevindt zich in de hoogarctische gebieden op de schaars begroeide toendra's en rotsige gebieden van Groenland, West-SiberiŽ en Canada.

Vanaf juli, maar vooral in augustus en september, kunnen enorme concentraties in ons land worden gezien. Tienduizenden is geen zeldzaamheid en hun aantal kan oplopen tot wel honderdduizend exemplaren. Het aantal overwinteraars wordt trouwens ook op vele tienduizenden vogels geschat. Strenge vorstperiodes ontvluchten ze en het aantal overzomeraars is maar gering.



Noord-Holland, mei 2005


Adult winterkleed


Noord-Holland, oktober 2010