Kleine burgemeester, Larus glaucoides / Iceland gull

Noord-Holland, februari 2009


Adult winterkleed


Het witte verenkleed van de kleine burgemeester is in de winter getekend door lichtbruine strepen en vlekken. De vogel is te verwarren met de grote burgemeester en is behalve aan de grootte het beste te herkennen aan de kop. Deze is minder hoekig, terwijl het oog groter is en de snavel kleiner. In tegenstelling tot de vleugelpunten van de grote burgemeester, steken de vleugelpunten van de kleine burgemeester tot voorbij de staart.

Het voedsel van de kleine burgemeester is veelzijdig, maar bestaat voor een belangrijk deel uit vissen, die de vogel met stootduiken weet te vangen. Broeden doet de kleine burgemeester op steile rotskosten ver in het noorden. De vogel overwintert voornamelijk op IJsland, Groot-BrittanniŽ en Ierland, maar laat zich in deze periode soms ook langs de Nederlandse kust zien

(bron tekst: www.vogelvisie.nl)