Kleine rietgans, Anser brachyrhynchus / Pink-footed Goose

N-Holland, januari 2010



De kleine rietgans lijkt sterk op de gewone rietgans maar is te herkennen aan de donkerder gekleurde kop en hals. Ook zijn de poten meer roze gekleurd en is de snavel korter. In de vlucht is een brede, witte eindband op de staart zichtbaar.

Het voedsel van de kleine rietgans bestaat voornamelijk uit plantaardig materiaal zoals gras en mos. De vogel broedt ver naar het noorden op eilanden als Groenland en IJsland, waar het nest door het vrouwtje wordt gebouwd van allerlei planten. De kleine rietgans is de broedplaats zeer trouw en keert jaren achter elkaar telkens terug naar dezelfde broedplaats. In de winter trekt de kleine rietgans naar het zuiden, waarbij vooral in Nederland en in Engeland grote aantallen vogels overwinteren.

(bron tekst: www.vogelvisie.nl)



Het verschil met de toendrarietgans (links) is goed te zien.