Kleine zilverreiger, Egretta garzetta / Snowy Egret

Texel, februari 2009


Adult


Veel kleiner dan de Blauwe Reiger. Verschilt van de Grote Zilverreiger door zwarte snavel in plaats van geelachtig, veel kleiner formaat en gele poten in plaats van zwarte. De poten van jonge Kleine Zilverreigers zijn aanvankelijk bruingroen van kleur. Verder valt vooral de lange kroonkuif en de zwierige aigrette-schouderveren op.

Het hoofdvoedsel van de Kleine Zilverreiger bestaat uit visjes, verschillende soorten amfibieŽn, wormen en slakken. Daarnaast eten zij ook wel insecten, aas of schaaldieren. Kleine Zilverreigers foerageren graag in ondiep water en lopen dan soms achter de vissen aan te jagen. Ze naderen hun prooi met behoedzame schreden of verjagen verscholen dieren in de modder door hevig trillen met de voet. Volgens sommigen zouden ze door langzame bewegingen met de gele tenen kleine vissen lokken en buitmaken. Steeds vaker voorkomende broedvogel.

Zilverreigers zijn in najaar en winter een normale verschijning geworden voor vogelend Nederland. Ook de aantallen broedparen gaan voorzichtig omhoog, gezien de resultaten in 2000. Aantal paren ca. 20 (2004)Texel, februari 2009


Texel, februari 2009


Texel, februari 2009 / met prooi


Texel, februari 2009


Texel, februari 2009


Zeeland, juli 2007


Zeeland, december 2009


Met prooi


Zeeland, november 2007