Kleine zwaan, Cygnus bewickii / Bewick's Swan

Noord-Braabnt, december 2008


2 adult met 2 jongen



Het aantal overwinterende kleine zwanen is onderhevig aan enige schommelingen, maar neemt gemiddeld genomen toe sinds de jaren 1970. Sinds 1995 lijkt er sprake te zijn van een lichte afname. De wereldpopulatie wordt geschat op ongeveer 25.000 vogels, waarvan er circa 17.000 tot 19.000 in Nederland overwinteren.

Kleine zwanen zijn alleen in de winter in Nederland. In groepen van soms meer dan honderd sneeuwwitte vogels verblijven ze op enkele veenweiden. Kleine zwanen broeden op de arctische toendra's langs de Barentszee en verder naar het oosten. Elke kleine zwaan is anders, hoewel dat op het eerste gezicht misschien niet zo lijkt. Maar het gele patroon op de donkere snavel is bij ieder individu verschillend. Onderzoekers kunnen hierdoor vele honderden zwanen uit elkaar houden - een hele prestatie! Kleine zwanen zijn echte planteneters, die in de winter het malse Nederlandse gras prefereren boven ondergesneeuwde dorre toendravegetatie. Kleine zwanen zijn van eind september tot eind maart in Nederland te zien.



Noord-Brabant, januari 2012


Noord-Brabant, januari 2012 / Vaak samen in grote groepen


Brabant, januari 2010


Brabant, januari 2010


Brabant, januari 2010


Brabant, december 2008 / 1 volwassen en 3 juveniele vogels


Brabant, december 2008


Brabant, december 2008


Brabant, december 2008


Brabant, december 2008 / 2 jongen en 1 volwassen vogel


Jonge vogel / Brabant, januari 2010


Drinkend uit een wak / Brabant, januari 2010


Lekker roepen met z'n allen


Vught, november 2007


Brabant, januari 2010