Koningseider, Somateria spectabilis / King Eider

Finland, maart 2015


 Mannetje


De koningseider leeft langs de kust van het uiterste noorden van AziŽ, Europa en Noord-Amerika. Het is, samen met de ijseend, de noordelijkst broedende eendensoort. Hij broedt voornamelijk binnen de poolcirkel van Noord-Canada en Alaska, via Oost-Groenland, Spitsbergen en Nova Zembla tot Noord-SiberiŽ, en overwinterd voor de kust van Alaska, rond de Aleoeten, Newfoundland, Zuid-Groenland, op IJsland en langs de kust van Noord-ScandinaviŽ. Buiten het broedseizoen leeft de soort meer op open zee, waarbij hij soms rust op het drijfijs. In het broedseizoen nabij zoetwatermeren en -plassen op de toendra. De soort trekt hierbij zelden ver het binnenland in.

De koningseider vormt buiten de broedtijd grote groepen van duizenden vogels in Arctische wateren, soms wel tot 100.000 individuen bijvoorbeeld langs de westkust van Groenland.



Jonge vogel


Mannetje en vrouwtje