Westelijke Kraagtrap, Chlamydotis undalata / Houbara Bustard

Fuerteventura, maart 2018






Kraagtrappen leven in droge gebieden zoals woestijnen en steenachtige vlaktes. Ze vallen door hun camouflage verenpak volledig weg in hun omgeving en ze zijn daarom erg moeilijk te vinden met name overdag als ze rusten op de grond.

De Westelijke Kraagtrap komt voor in het noorden van Afrika ten westen van de Nijl, met name in het westelike deel van de Sahara woestijn. Dit zijn de regioís MauritaniŽ, Marokko, Algerije, TunesiŽ, LibiŽ en Egypte. Dit betreft de ondersoort undulata undulata. Er is tevens een hele kleine populatie te vinden op de Canarische Eilanden, met name op Fuertaventura is de kans redelijk aanwezig er ťťn te kunnen vinden. Er zijn ook meldingen vanuit Lanzarote.

De grootte van de populatie wordt geschat op 106 tot 110 duizend individuen. De kraagtrap gaat in aantal achteruit. Vogels worden in Pakistan gevangen en geŽxporteerd naar Arabische landen waar ze worden gebruikt voor de training van jachtvalken. De inheemse populaties in de Arabische landen hebben sterk te lijden onder deze valkenjacht. Daarnaast wordt overal hun leefgebied bedreigd door wegenaanleg, elektriciteitsmasten, voorzieningen voor toerisme, militaire oefenterreinen, overbegrazing en mogelijk ook predatie op hun eieren door ingevoerde zoogdieren. Om al deze redenen staat de kraagtrap als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN.