Middelste jager, Stercorarius pomarinus / Pomarine Skua

Noordzee, september 2014

    


1e kalenderjaar


Hij mag dan wel de middelste zijn, klein is de middelste jager niet, net iets kleiner dan een zilvermeeuw. De middelste jager is de grootste van de 3 op elkaar lijkende soorten, de kleine jager en kleinste jager zijn kleiner en slanker dan de middelste jager. De middelste jager is een agressieve roofmeeuw die soms zelfs zijn slachtoffer verdrinkt. In het najaar kan je de soort tegenkomen aan de kust tijdens een fikse storm en met een beetje geluk kan je dan ook de lepelvormige verlengde staartpennen zien.

De middelste jager broedt op de toendra in de buurt van de kust en is buiten het broedseizoen op zee en langs de kust te vinden.

De middelste jager trekt langs de kusten van Noord- en West-Europa en waarschijnlijk kleine aantallen trekken over het land richting de Middellandse Zee. Overwintert rond de lagere breedtegraden zoals rond AustraliŽ en voor de kusten van West-Afrika