Nonnetje, Mergus albellus / Smew

Oostvaardersplassen, maart 2006


Adult mannetje


Het nonnetje is de kleinste van de zaagbekkenfamilie. Maar weinig vogels zijn zo gracieus van tekening als het mannetje, met fraaie zwarte accenten op een spierwit verenkleed. Het vrouwtje gaat minder opvallend door het leven; het opzichtige wit van het mannetje zou het vrouwtje bij het broeden snel fataal worden.

Nonnetjes broeden niet in Nederland, maar grote aantallen strijken in de winter neer in het IJsselmeer gebied. Vooral het Markermeer is favoriet. Nonnetjes jagen er in spectaculair grote groepen (vaak meer dan 250 vogels) op scholen spiering.

De aantallen overwinterende vogels zijn sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, zowel in Nederland als in geheel Noord-Europa. Nonnetjes broeden in holen (niet in Nederland), vaak gemaakt door zwarte spechten.



Gelderland, april 2013


Gelderland, april 2013


Gelderland, april 2013


Gelderland, april 2013


Adult vrouwtje


Oostvaarderplassen / december 2007


Biesbosch, februari 2010