Notenkraker, Nucifraga caryocatactes / Spotted Nutcracker

Nederland, 2008


Adult


De notenkraker is met zijn lengte van 32 centimeter iets kleiner dan de Vlaamse gaai. Mannetje en vrouwtje zien er eender uit. Het dier behoort tot de familie der kraaien, hoewel je dat aan het uiterlijk niet snel zou zeggen.

Het dier broedt in het zuiden van ScandinaviŽ en SiberiŽ, in de Alpen en in delen van de Balkan. De drie tot vier eieren worden al in maart gelegd en drie weken bebroed. Na het uitkomen blijven de jongen nog ruim drie weken op het nest.

Hoewel het dier meestal zaden eet, worden ook wel insecten genomen. Het dier bewoont bijna uitsluitend bossen en de taiga en is in West-Europa een zeldzame verschijning, hoewel het aantal van jaar tot jaar sterk wisselt.



Ook eten ze af en toe insecten