Oeverpieper, Anthus petrosus / Rock Pipit

Schotland, juli 2018


Adult



De oeverpieper is de donkerste van de in Nederland voorkomende piepers. De vogel heeft donkere poten, dit in tegenstelling tot de andere Nederlandse piepers, die allen roze poten hebben. De buitenste staartpennen zijn grijs van kleur, terwijl deze bij de andere piepers wit zijn.

Het nest is van gras gemaakt en wordt gebouwd op een beschutte plek tussen een rotsspleet of onder de struiken. In Nederland worden twee ondersoorten gezien, de Anthus petrosus littoralis die broedt langs de kusten van ScandinaviŽ en de Anthus petrosus petrosus, die onder andere de Britse Eilanden als broedgebied heeft. De Scandinavische ondersoort overwintert in Nederland, terwijl de West-Europese ondersoort alleen als doortrekker Nederland aan doet.

(bron tekst: www.vogelvisie.nl)



Winterkleed