Parelduiker, Gavia arctica / Black-throated Diver

Schotland, juli 2011


Adult zomerkleed



De parelduiker broedt aan diepe grote meren in Schotland, ScandinaviŽ, noord-Polen en Rusland. Gedurende de winter verblijven de vogels langs Noordzee-kusten van Noorwegen tot Portugal. In Nederland komt de parelduiker minder voor dan de Roodkeelduiker. De vogel is vooral tussen november en mei te zien.

In de zomer heeft de parelduiker een grijze kop en een zwarte hals. De zijkant van de hals en de rug zijn dan zwart-wit geruit. Tijdens de winter verdwijnen deze patronen.

Parelduikers eten vissen, maar ook wel andere waterdieren. Het zijn goede duikers, meer dan 50 meter diep duiken is geen probleem voor deze soort.



Schotland, juli 2011


Zweden, juli 2007


 


Winterkleed / Texel, januari 2014