Renvogel, Cream-Colored Courser / Cursorius Cursor

Fuerteventura, maart 2018Adult


Hij doet zijn naam (in het Nederlands) echt eer aan. Wanneer deze vogels het op een lopen zetten, zijn ze niet bij te houden. De Renvogel heeft een licht beige verenkleed, lichte poten en een gebogen staalkleurige snavel. De adulte vogels hebben een prachtige koptekening bestaande uit een blauw achterhoofd, witte wenkbrauwstreep tot op het achterhoofd en een zwarte oogstreep, ook tot op het achterhoofd. De juveniele vogels zijn veel minder getekend en gekleurd op de kop.

De renvogel leeft op bijna kale, vlakke terreinen met lage vegetatie, vooral zandige halfwoestijnen. Het is een schaarse soort, welke in kleine groepjes op de vlaktes leeft.


Deze vogels zijn op de Canarische Eilanden, in noord-Afrika en zuidwestelijk AziŽ gevonden. Hun twee eieren worden in een kuiltje op de grond gelegd. Zij zijn gedeeltelijk migrerend, noordelijke en noordwestelijke vogels overwinteren in IndiŽ, ArabÔe en over de zuidelijke rand van het Sahara. Sommige vogels broeden ook in de zuidelijke woestijngebieden in noordwestelijke IndiŽ en Pakistan.