Roodbuikwaterspreeuw, Cinclus cinclus aquaticus / Red-bellied Dipper

Ardennen, april 2007


 

Adult mannetje


De waterspreeuw is een herkenbare vogel met een donkerbruin verenkleed en een opvallende witte borst. De vogel heeft korte vleugels en vliegt met snelle slagen, vaak laag over het water. Waterspreeuwen zitten regelmatig op een steen in het water.

Er bestaan 2 ondersoorten: de roodbuikwaterspreeuw en de gewone (zwartbuik) waterspreeuw. De roodbuik heeft een diep warm roodbruine benedenborst en buik die samen een een roodbruine band vormen. De "zwartbuik" heeft zeer donkerbruine, ťťnkleurige onderdelen.

De roodbuik komt voor in midden- en zuid Europa en de zwartbuik in Noord Europa.

Het voedsel van de waterspreeuw bestaat voornamelijk uit waterinsecten, die op de bodem van snelstromende riviertjes gevonden worden. Bij het zoeken naar voedsel duikt de vogel geheel onder water en loopt vervolgens over de bodem, waarbij de kop tegen de stroming ingehouden wordt. Hierdoor drukt de stroming de vogel tegen de bodem, een effect dat de vogel versterkt door de staart omhoog te houden. Voor het leven onder water heeft de waterspreeuw onder andere een beweegbare klep boven de neusgaten en een vlies bij de ogen zodat opspattend water niet in het oog komt.

In Nederland komen waterspreeuwen nauwelijks voor. In het zuiden van BelgiŽ is de kans iets groter een waterspreeuw aan te treffen. Toch komen de dieren voornamelijk voor in Frankrijk, Spanje, Midden- en Oost-Europa en ScandinaviŽ.

(bron tekst: www.vogelvisie.nl)