Roodkeelduiker, Gavia stellata / Red-throated diver

Schotland, juni 2015


Adult zomerkleed

De roodkeelduiker broedt in de buurt van plassen en binnenmeren in IJsland, Groenland, Schotland en ScandinaviŽ. Daarna trekt de soort in september naar de Noordzee om te overwinteren. Veel roodkeelduikers bevinden zich dan vlak voor de kust van Nederland, Duitsland en Denemarken. Kleinere aantallen kunnen voor de Britse kust gevonden worden. In april gaan de vogels weer terug naar hun broedgebieden.

Het meest opvallende kenmerk van de roodkeelduiker is, naast de rode keel, de rode kleur van de ogen. In de zomer is de nek zwart-wit gestreept. Omdat de vogel diep in het water ligt kun je verder alleen de donkergrijze rug zien. In de winter is de vogel hoofdzakelijk grijs-wit gekleurd.

Een roodkeelduiker eet waterdieren zoals kreeftachtigen, vissen, slakken. De waterdieren worden onder water gevangen en gegeten. Alleen grote prooien worden meegenomen naar de oppervlakte.



 


 


 


Leusden, december 2007 / Winterkleed


Leusden, december 2007 / Winterkleed


Leusden, december 2007 / Winterkleed


Leusden, december 2007 / Winterkleed


Leusden, december 2007 / Winterkleed