Rosse franjepoot, Phalaropus fulicaria / Red Phalarope              

Zeeland, november 2007


winterkleed


De rosse franjepoot in een zeldzame verschijning in ons land, met gemiddeld zon 10 tot 20 waarnemingen per jaar, voornamelijk in de noordwestelijke helft. Deze broedvogel van de arctische gebieden doet op doortrek naar het zuiden in de maanden augustus en september ons land kortstondig aan. Al zwemmend pikken ze voortdurend links, rechts en achter zich insecten en waterbeestjes van het wateroppervlak op. Dit doen ze soms zo razendsnel dat ze rondjes draaien; een spectaculair gezicht. Lijkt veel op de grauwe franjepoot die in Nederland vaker wordt gezien.

Broedt in natte toendra, meren en poelen. In Nederland vaak te vinden op zoete ondiepe wateren.



Lekker poetsen