Rouwmees, Poecile lugubris  / Sombre Tit

Lesbos, april 2014



De Rouwmees is ongeveer 13 centimeter en weegt 15-18 gram. Lijkt op de Matkop, maar is groter en heeft een zwaardere snavel. De bovendelen zijn grijsbruin met een bruin zwarte kap, witte wangen en een grote zwarte bef. De onderdelen zijn wit, met een beige zweem over de flank.

Bewoner van rotsachtige heuvelhellingen en naaldwouden met open plekken. Standvogel van het voormalige JoegoslaviŽ zuid en oostwaarts via de Balkan tot Turkije en het midden Oosten. Ongeveer 127.000 tot 527.000 paren in het aangegeven gebied.



Jonge rouwmees