Steenarend, Aquila chrysaetos / Golden Eagle

Spanje, februari 2017


Adult


Steenarend komen voor op bijna het gehele noordelijk halfrond. In Noord-Amerika broeden ze van Alaska tot Mexico, voornamelijk aan de westzijde van het continent, maar via Canada komen ze voor tot aan Nova Scotia, tussen de Hudsonbaai en de Grote Meren door. In AziŽ komen ze bijna overal ten noorden van de Himalaya voor, maar in Europa broeden ze alleen in ScandinaviŽ, Schotland, Noord-Rusland, Spanje, Zwitserland, ItaliŽ, Griekenland en de Alpen. In Afrika zijn ze beperkt tot TunesiŽ, Algerije en Marokko. In Nederland komen ze echter vrijwel nooit voor. In BelgiŽ zijn er vier waargenomen in de Ardennen.

Steenarenden komen voor tot op een hoogte van 3600 m. De leefgebieden zijn toendra's, gebieden met struikgewas, graslanden en loof-en naaldbossen. De meeste steenarenden leven in bergachtige gebieden, maar ze nestelen ook in natte gebieden zoals langs oevers en rivierdelta's. De steenarend heeft een lengte van 70 tot 84 cm met een spanwijdte van 1,85 tot 2,20 m en is daarmee een van de grootste landarenden op het noordelijk halfrond.