Steppekiekendief, Circus macrourus / Pallid Harrier

Texel, mei 2006


Juveniel vrouwtje 2e jaar 



De steppekiekendief (Circus macrourus) is een roofvogel uit de onderfamilie van de kiekendieven. Het broedgebied ligt in zuid-oost Europa en centraal AziŽ. In de winter trekt de vogel naar India en Zuid-Oost-AziŽ. In West-Europa komt de soort voor als dwaalgast.

Steppekiekendieven worden ongeveer 43-48 centimeter lang en kunnen een spanwijdte hebben tot 1,20 meter. Het mannetje verschilt van de blauwe kiekendief door onder meer een grijze in plaats van een witte stuit en een witte borst in plaats van een grijze.

Trekt in augustus-september naar Oost-Afrika (enkele overwinteringen in oostelijk Middelands-zeegebied) en komt in april-mei terug. In Midden en West-Europa dwaalgast.