Waterpieper, Anthus spinoletta / Water Pipit

Noord-Brabant, januari 2016


Adult winterkleed


De waterpieper is makkelijk te verwarren met de meer algemene graspieper. De poten zijn echter donkerder van kleur en in het zomerkleed ontbreken de strepen op borst en de flanken. In het zomerkleed is de borst eerst nog enigszins roestbruin van kleur, maar door slijtage van de veren verdwijnt deze kleur later in het seizoen. In het winterkleed is de onderzijde duidelijk zichtbaar gestreept. In alle kleden is een lichte wenkbrauwstreep aanwezig.

De waterpieper broedt in bergachtige gebieden, maar overwintert onder andere in Nederland en BelgiŽ. De vogel bouwt het nest op een beschutte plaats onder stenen of planten en voedt zich voornamelijk met insecten.

(bron tekst: www.vogelvisie.nl)



Ruiend naar zomerkleed


Limburg, december 2009


Limburg, december 2009