Waterrietzanger, Acrocephalus paludicola / Aquatic warbler

Noord-Holland, augustus 2011



De Waterrietzanger is een met uitsterven bedreigde zangvogel. De soort broedt in Oost-Europa en West-AziŽ en overwintert in West-Afrika. De huidige populatie wordt geschat op 22.000 tot 30.000 volwassen vogels waarvan zo'n 70% in noordelijk Wit-Rusland broedt. De vogel komt vooral in Polen, OekraÔne en Wit-Rusland voor. In Nederland en BelgiŽ, langs de trekroutes, is het een zeldzame zomergast die voornamelijk langs de kust wordt waargenomen.

Deze kleine vogel heeft een lengte van maximaal 13 centimeter. De Waterrietzanger lijkt op de Rietzanger, maar heeft een contrastrijker verenkleed, geel of grijswit met duidelijke, zwarte strepen. Volwassen exemplaren hebben een prominente witte kruinstreep. De mannetjes en vrouwtjes hebben een zelfde uiterlijk.

De Waterrietzanger houdt zich op in zeggemoerasvegetaties met begroeiing tot maximaal 30 centimeter, en voedt zich voornamelijk met insecten, maar eet ook bessen en ander voedsel. De soort gedraagt zich zeer schuw en onopvallend buiten de broedtijd.



Noord-Holland, augustus 2008


Noord-Holland, augustus 2008


Noord-Holland, augustus 2008