Witbuikzandhoen, Pin-Tailed Sandgrouse / Pterocles alchata

Spanje, november 2021





De Witbuikzandhoen is een erg schuwe vogel die je zelden dichtbij ziet. Deze foto is gemaakt vanuit een schuilhut wachtend  op roofvogels en dan nog eens van grote afstand.  Deze zandhoen leeft op open gebieden van steenachtig land, semi-aride gebieden aan de rand van woestijnen, boomloze vlaktes en soms uitgedroogde slikken. In de winter foerageert hij op geploegd of braakliggend land maar geeft de voorkeur aan zandgronden en is veel minder afhankelijk van vegetatie dan het Zwartbuikzandhoen (Pterocles orientalis), dat een vergelijkbaar bereik heeft. Hij komt niet voor op hoogten boven de ce. 1.000 meter. De vogels zijn ook te herkennen aan de pin die bij de staart uitsteekt.

In Europa broeden de vogels in Portugal, Spanje en Zuid-Frankrijk.