Witoogeend, Aythya nyroca / Ferruginous Duck

Gelderland, januari 2008


Adult mannetje


Schaarse en lokale broedvogel van kleine, vegetatie-en voedselrijke vijvers, voornamelijk in Zuid-Oost Europa.

Vrij kleine eend met kort lichaam, lange snavel en hals, karakteristiek hoog voorhoofd en spitse kruin. In vlucht met zeer opvallende, brede, puur witte vleugelstreep tot aan vleugelpunt. De mannetjes hebben een wit oog en de vrouwtjes niet. Nogal zwijgzaam. In Nederland en BelgiŽ meestal solitaire exemplaren in winterhalfjaar te zien. 

In 1970 waren er ca. 140.000 paar alleen al in Rusland. 15 jaar later waren dat er nog maar 5.200 paar. Volgens schattingen bedraagt de wereldpopulatie tussen 25.000 en 50.000 vogels. Deze mooie eend was eens een talrijke vogel waarop veel werd gejaagd en is nu wereldwijd een bedreigde vogelsoort. De jacht en het verdwijnen van de broedgebieden (vegetatie- en voedselrijke vijvers) zijn de hoofdoorzaak van het verdwijnen van deze soort.

Vrij zeldzaam.



Adult vrouwtje / Sint Oedenrode februari 2007