Zwarte Ooievaar, Ciconia nigra / Black stork

Limburg, september 2011


Adult mannetje


De zwarte ooievaar is in tegenstelling tot de gewone ooievaar een schuwe vogel die zich behalve tijdens de trek zelden buiten het bos of het moeras laat zien. De zwarte ooievaar onderscheidt zich duidelijk van de gewone ooievaar door het grotendeels zwarte verenkleed. Ook kleppert de zwarte ooievaar maar zelden met de snavel.

De zwarte ooievaar bouwt een groot nest van takken dat door hetzelfde paartje ieder jaar opnieuw gebruikt wordt, hierbij wordt het nest telkens uitgebreid en kan zo erg groot worden. Het voedsel bestaat onder andere uit amfibieŽn en kleine zoogdieren, die gevangen worden in vochtige weiden, moerassen of ondiep water.

Het broedgebied bevindt zich in de uitgestrekte bos- en moerasgebieden van met name Oost-Europa. Op de trek naar het zuiden komt de vogel soms door Nederland.

(bron tekst: www.vogelvisie.nl)



Adult vrouwtje / Limburg, september 2011


Juveniel
/ Limburg, september 2011


Juveniel / Limburg, september 2011


'Het echtpaar'
 Het verschil tussen mannetje en vrouwtje (het rood rond de ogen) is hier goed te zien.


Juveniel / Noord-Brabant, augustus 2011


Juveniel / Noord-Brabant, augustus 2011


Juveniel / Noord-Brabant, augustus 2011


Lesbos, mei 2009


Lesbos, mei 2009


Limburg, augustus 2007


Juveniel / Noord-Holland augustus 2007