Zwarte ruiterTringa erythropus / Spotted redshank

Texel, mei 2005


Adult zomerkleed



De zwarte ruiter broedt hoog in het noorden van Europa en AziŽ. In mei/juni worden daar de eieren gelegd. Na het broedseizoen verzamelen de vogels zich om in grote troepen naar het zuiden te trekken. De vogels gebruiken de Waddenzee om hun reserves weer aan te vullen. Sommige vogels blijven overwinteren aan de West-Europese kust, maar de meeste vliegen naar het Middellandse Zeegebied en naar tropisch Afrika. Vanaf april keren de vogels weer terug naar hun broedgebieden.

De zwarte ruiter is ongeveer zo groot als een tortelduif. Hij heeft lange rode poten en is in de zomer volledig zwart, met witte vlekjes aan de bovenkant. In de winter is de borst wit en de rug grijs.

Zwarte ruiters eten wormen, insectenlarven, kreeftachtigen, waterkevers, kleine kikkers  en watersalamanders. In hun broedgebieden eten ze ook veel muggen.



Winterkleed


Ruiend naar zomerkleed