Zwarte zeekoet, Cepphus grylle / Black Guillemot

Schotland, juli 2011


Adult zomerkleed met een oude steiger als nestplaats


Even groot als een Waterhoentje. De adulte Zwarte Zeekoet in zomerkleed is geheel zwart met als enige afwijking een grote witte vleugelvlek. De poten zijn felrood, evenals de binnenzijde van de snavel en de keel. In het winterkleed is hij bijna geheel wit met een donkerder bovenzijde, een zwarte vlek rond het oog en bruin aan de bovenzijde van de kop en de achterzijde van de hals.

In tegenstelling tot zijn familiegenoten, geen broedvogel van steile klifkusten, maar hij prefereert eerder laaggelegen plekken met grote rotsblokken en steenhopen. Ook broed hij veel minder in grote of gemengde kolonies dan de andere alk-achtigen. De kolonies bevatten vaak niet meer dan enkele tientallen tot enkele honderden broedparen. De Zwarte Zeekoet is bewoner van zeekusten van ScandinaviŽ, IJsland, Nova-Zembla, Groot-BrittaniŽ, Groenland, Spitsbergen, Noord-Amerika en Canada. De zuidelijkste broedplaatsen in Europa liggen in Frankrijk, Ierland en Zuid-ScandinaviŽ.

De Zwarte Zeekoet overwinterd hoofdzakelijk in de beschutte wateren van baaien en kreken in de omgeving van de kolonies. Daarnaast is er enige migratie vastgesteld naar de Oostzee en de Noordzee, hooguit enkele honderden kilometers van de kolonies verwijderd. In Nederland en BelgiŽ wordt de Zwarte Zeekoet waargenomen in de maanden augustus-december, zij het in geringe aantallen. In 1995 twee waarnemingen, in 1996 vijf waarnemingen en in 1997 zeven waarnemingen.


.
Schotland, juli 2006