Zwartkopmeeuw, Larus melanocephalus / Mediterranean Gull Texel, mei 2010


Adult


Net als de kokmeeuw heeft ook de zwartkopmeeuw in de zomer een donkere kop. Het zwarte gedeelte loopt bij de zwartkopmeeuw echter verder door in de nek. In de winter is bij beide vogels de kop niet langer zwart, de zwartkopmeeuw heeft dan een donkere vlek om het oog, terwijl de kokmeeuw alleen een zwarte vlek achter het oog heeft. In de vlucht is de volwassen zwartkopmeeuw te herkennen aan het ontbreken van zwarte vleugelpunten.

De belangrijkste broedkolonies van de zwartkopmeeuw liggen verspreid in heel Europa, zowel langs de kust als in het binnenland. Overwinteren doet de vogel vooral langs de kust en dan met name in het Middellandse-Zeegebied. Oorspronkelijk komt de vogel uit het Zwarte-Zeegebied, maar de zwartkopmeeuw breidt zich snel uit en tegenwoordig broeden ook in Nederland jaarlijks enkele honderden zwartkopmeeuwen.


Aantal broedparen: 500 tot 1000

(bron tekst: www.vogelvisie.nl)



Texel, mei 2010


Zeeland, mei 2007