Koereiger, Bubulcus (Egretta) ibis / Cattle egret

Spanje, maart 2010


Adult zomerkleed


De koereiger (bubulcus ibis) is een kleine witte reigersoort die van oorsprong uit Afrika komt. De afgelopen 50 jaar heeft deze soort zich echter succesvol verspreid over andere continenten, waaronder Amerika, AustraliŽ en Zuid-Europa (het zuiden van Spanje en Portugal).

De koereiger is ongeveer 50 cm groot en bewoont zoetwater wetlands, cultuurland en graslanden. De vogel dankt zijn naam aan het feit dat hij vaak in groepjes het vee op de weide vergezelt. Grazend vee jaagt vaak kikkers, insecten, muizen en andere kleine dieren uit hun schuilplaats die de vogel graag eet. Koereigers nestelen vaak in gezelschap van andere reigersoorten. In het broedseizoen heeft de koereiger een wat kenmerkende tekening omdat er dan aan de kuif, op de rug en op de borst een aantal lange isabelkleurige sierveren te zien zijn. Ook de poten en de snavel zijn wat dieper roodachtig getint.

Sinds 1973 zijn er gemiddeld 3 tot 4 exemplaren per jaar waargenomen in Nederland, de laatste jaren iets meer. De Koereiger heeft onlangs ook gebroed in Nederland.


Spanje, maart 2010


Frankrijk, juli 2009


Spanje, april 2008


Spanje, april 2008 / zomerkleed


Alblasserwaard, december 2005 / winterkleed