Noordse stormvogel, Fulmarus glacialis / Fulmar

Schotland, juli 2011


Adult



De grootte van deze vogel zit tussen de Stormmeeuw en de Zilvermeeuw in.

Noordse Stormvogels zijn uitgesproken aaseters die tegenwoordig op zee veel achter vissersschepen worden aangetroffen. De dichtstbijzijnde broedplaatsen bevinden zich op Helgoland. Daarnaast nestelen zij veelvuldig op de kliffen en rotsen aan de kusten van Groot-BrittanniŽ en Noorwegen. Op de kusten en eilanden van Bretangne is het een schaarse broedvogel. Als broedplaats zoekt de Noordse Stormvogel soms de meest ontoegankelijke richels op rotsige plaatsen langs de kust. Daarbij gaan zij zover dat ze in kustplaatsen zelfs in de vensterbanken van gebouwen nestelen.

De Noordse Stormvogel is in Nederland en BelgiŽ in bijna alle maanden van het jaar in meestal zeer kleine aantallen, variŽrend van enkele tot honderd exemplaren, op ťťn dag waar te nemen, vooral in het Waddengebied. Deze aantallen wisselen echter per jaar zeer sterk.



Adult met kuiken dat om voedsel roept


Schotland, juli 2010


Schotland, juli 2006