Pestvogel, Bombycilla Garrulus / Bohemian Waxwing

Zeewolde, november 2008

    's winters zoeken Pestvogels vaak heesters als Cotoneaster, Gelderse Roos en malussoorten op die veel bessen dragen. Omdat deze vaak in parken, lanen en tuinen zijn te vinden, verschijnen ze niet zelden dicht bij onze huizen en door hun makheid zijn ze dan goed te bekijken. In het voorjaar kunnen ze ook af en toe op insectenvangst worden gezien. Het zijn broedvogels van het hoge noorden en het interessant te weten dat pas zo'n honderd jaar geleden het eerste nest werd gevonden.

Pestvogels bezoeken West-Europa zeer onregelmatig. Sommige jaren worden ze in het najaar en 's winters nauwelijks gezien, terwijl in andere jaren, zoals in 1944, 1949, 1965-1966, 1995-1996, er van ware invasies kan worden gesproken. Die van 1965-1966 was vermoedelijk de grootste van de 20ste eeuw. Ze verschijnen gewoonlijk begin november en blijven dan hier en daar de struiken met rode bessen bevolken totdat deze zijn opgesoupeerd. De laatste Pestvogels worden meestal in maart gezien.
Tijdens de invasie in 1995-1996 doken ze in het hele land op, maar vooral benoorden de grote rivieren. BelgiŽ en Frankrijk bereikten ze ook, maar lang niet in zo grote aantallen. Ruw geschat deden toen ongeveer 8.000 tot 10.000 Pestvogels Nederland aan. Geen broedparen in Nederland. Hij komt voor in Noord Europa, Noord AziŽ en Noord ScandinaviŽ. In Noordwest Amerika (Alaska) tot aan Washington.

Reeds honderden jaren heeft de pestvogel de naam om onheilsberichten te brengen. Ze waren de voorboden van oorlogen. Ook brachten ze ons de pest en hongersnood. Gelukkig geloven we heden ten dage niet meer aan dit bijgeloof. Echter gebleven is de uitspraak: "Vroege Pestvogels brengen een strenge winter mee." Maar ook dit is niet waar. Een plotse invasie van Pestvogels komt gewoon door een plotse hevige koudegolf en een acuut gebrek aan voedsel. Vroeger werden de Pestvogels ook wel Winterlijsters genoemd, omdat vooral dan deze vogels bij ons te zien waren. Ze werden ook veel gevangen en opgegeten. Het was een lekkere afwisseling van de dagelijkse boerenkost.
 Zuid-Holland, december 2012


Zuid-Holland, december 2012


Zuid-Holland, december 2012


Zuid-Holland, december 2012


Zuid-Holland, december 2012


Zuid-Holland, december 2012


Zuid-Holland, november 2012


Zuid-Holland, november 2012


Zuid-Holland, november 2012