Canarische roodborsttapuit, Saxicola dacotiae / Canary Islands Stonechat

   Fuerteventura, maart 2018

    



Adult mannetje


De Canarische Roodborsttapuit (Saxicola dacotiae), ook bekend als de Fuerteventura roodborsttapuit. De Canarische Roodborsttapuit is intermediair in uiterlijk tussen de Europese Roodborsttapuit en het Paapje. Zijn grootte en vorm doet denken aan een lenige Roodborstje. De bovendelen zijn over het algemeen gekleurd als het Paapje, maar meer contrasterend, donkerbruin met een zwartachtige kop en rug strepen. Hij heeft een witte wenkbrauwstreep, witte nekvlekken en een licht kastanjerode borst, steeds doffer en bleker verlopend naar de onderzijde naar de witachtige buik. De romp en de staart zijn donker. Hij heeft tevens een witte vleugel band. Het vrouwtje is vergelijkbaar maar dan de vale versie van het mannetje, met een bruinzwarte kop en zonder witte nek vlekken.

De Canarische Roodborsttapuit is zeer trouw aan een goede leefomgeving. Het broedgebied beslaan de `barrancos` rivierbeddingen, ravijnen en rotsachtige hellingen met vrij schaars grond (30-50% open grond) met struikachtige vegetatie.

Het is een sedentaire inwoner die alleen op het eiland Fuerteventura (Canarische Eilanden) voorkomt. De ondersoort S.d. murielae is in de 20ste eeuw uitgestorven.


Vrouwtje