Goudhaantje, Regulus regulus / Goldcrest

Noord-Brabant, maart 2016


 

Adult



Het Goudhaantje fluit ijl en hoog. Lijkt veel op het Vuurgoudhaantje. En is misschien ook verwarrend met de Staartmees. Oefening baart kunst.
Samen met het Vuurgoudhaantje de kleinste vogel in Nederland. Net iets meer dan een halve Mus. Biotoop: vooral in naaldbos, maar ook in gemengd en loofbos

Samen met de nauwe verwant het vuurgoudhaantje is dit niet alleen het kleinste vogeltje van Nederland, maar zelfs het kleinste vogeltje van Europa. De 9 centimeter lengte levert een gewicht op van slechts 5 gram. Het goudhaantje is in Nederland het gehele jaar aanwezig. De gele streep op de kruin is bij vrouwtjes wat minder naar rood neigend dan bij mannetjes, maar overigens zijn de geslachten gelijk. De vogel bouwt een aan een tak hangend nest en heeft twee broedsels per jaar. De 8 tot wel 10 eieren worden veertien dagen bebroed, waarna de jongen nog zo'n veertien dagen in het nest blijven. De vogel komt voor in dennen- en sparrenbossen, maar ook wel in gemengde bossen en parken met een gemengde aanplant. Het vogeltje voedt zich met spinnen en kleine insecten. Behalve in het hoge noorden vindt je ze in bijna geheel Europa. Het diertje laat zich slechts zelden zien en komt nimmer op de voertafel af. Toch is hij in Nederland niet zeldzaam.

Niet bedreigd. Al kan een strenge winter wel een enorme slachting veroorzaken.  Aantal broedparen in Nederland: 40.000-50.000 broedparen (2000)



Texel, oktober 2013


Schijndel,  maart 2008


Schijndel,  maart 2008